2011. március 20., vasárnap

Ömleng

Már egy ideje nem írogatok hónapos beszámolókat, de annyi minden van, hogy muszáj rögzíteni ezt-azt, mert elfelejtem. Minden anya szerint az ő gyereke a leg... leg... leg... leg, najó, előrebocsátom, hogy én sem vagyok kivétel, úgyhogy ezt kéretik beszámítani.
Szóval.
Mozgásfejlődés: Pár napja elindult, 1-2 lépést tesz önállóan, aztán inkább négykézlábra vált, vagy az ölünkbe vetődik, esetleg elesik. Saját kis székére felmászik, lemászik; ágyra felmászik-lemászik (a perem olyan derákmagasságban van, szóval elég kis ügyes), lábujjhegyre áll, hogy elérje a magasabban lévő akármit, guggol. Zenére táncol ülve /állva (= rázza a fenekét, bólogat), a kis műanyag székét tolja maga előtt, ha elakad, felemeli, megfordul, megy tovább... etetőszékben feláll (a hajam meg égnek áll)...
Finommozgás: tornyot épít fakockából, papírkockákból, műanyag rakásolható bigyókból (3-6 elem so far). Babateáscsészében kavargat játékkanállal, Montessori tornyot épít (még nem szabályosan), akármi kis piszlicsáré dolgot észrevesz a padlón és felcsippenti, kérésre átadja. Könyvet, újságot lapoz, mutogatja, ami érdekli, odahozza a könyvet, amiből akarja, hogy olvassunk (mostani kedvenc a Goodnight moon és a Családi Kör leporelló, ill.  Téli böngésző), tapsol, integet, pakol ki-be dobozból, kosárból, csipesztartóból, tud koccintani (a füles-csőrös bögréjével), ebből egyébként egyedül is iszik, kis szájú pohárból is ügyesen iszik, kézzel egyedül eszik (kanál-villa vonalon egyelőre nincs sok köszönet abban, ha hagyjuk).   
Értelmi fejlődés: bólogat, ha akar valamit, rázza a fejét, ha nem. Megérteti velünk, hogy mit akar enni (pl. rámutat a polcra, ahol a babakeksz van, vagy a gyümölcsöskosárra; ha nem azt veszem ki, amit akar, rázza a fejét, stb., ha nem akarja enni a halat, akkor a rizsre mutogat, hogy azt bezzeg de...). Hihetetlen, hogy mennyi mindent megért, pl. megkérdezem, hogy van-e kaki a pelenkában, rázza a fejét, ha nem, és mutogat a pelenkára, ha igen (mondjuk néha átver, akkor is oda mutogat, ha nincs). Mondom, hogy most kiszívjuk az orrod, rázza a fejét, hogy nem akarja... És olyan dolgokat levezényel, hogy az ész megáll. Még januárban, amikor otthon voltunk, volt ez utolsó napon, hogy anyósomék átjöttek búcsúzkodni, és Mici levezényelte a következőt (végig anyósom kezében volt): a nappali ajtajára mutogatott, mikor odamentek, kinyitotta, majd mutogatott az előszobában a földre (anyósom azt hitte, h haza akarja küldeni őket, de nem, hanem) felvetetett anyósommal egy papucsot (az előszobába lépve mindig papucsot veszünk, mert hideg a kő, úgy látszik, megjegyezte), majd elirányította a fürdőszobába, és ott a tükörre mutogatott. (háttérinfó: Anyósomnak van egy játéka, mond Micinek pár rajongó-dícsérő szót, mindig ugyanazt, és nevetnek, és ezt náluk a fürdőszobában, a tükör előtt szokták játszani.). Na erre Mici levezényelte ugyanezt nálunk. Mikor kezdetét vette a tükör előtt a játék, Mici valami iszonyat büszke és boldog volt. Mi, nagyok, meg csak lestünk, alig akartuk elhinni... ekkor még csak 13 hónapos volt!
Beszéd: Rengeteget szövegel, de ezek még nem igazi szavak, hanem gyönyörűséges, visszaadhatatlan halandzsázás. Pl ül a könyvvel a kezében, mutogatja a képeket és mesél :) Pár dolgot már mond: cici, cica (utóbbiból vagy csak a ci-t vagy csak a ca-t), te (=tessék), esz / zisz (=ezt), nemnemnem, de.... a passzív sókincse nagyon komoly, tuti, hogy ezer szónál több. a Téli böngészőben kábé nincs olyan, amit meg ne tudna mutatni, ha kérdezzük, hogy hol van: a betonkeverőtől a kolduson át, a vadászlesen és különböző madárfajtákon keresztül a lakberendezési tárgyakig. És döbbenet, hogy nem csak "betanulta", hanem érti is. pl mutatja a képen a helikoptert, aztán felmutat az égre (szoktak járni errefelé helikopterek, sztem a közeli kórház miatt, mindig megnézzük őket), meg mutatja a képen a tűzhelyet, aztán megmutatja az igazit is a konyhában...
Egyéb: nagyon szereti a kutyákat, ha látunk egyet, azonnal mond valamit meg örvendezik. Iszonyat kíváncsi még mindig, minden kis apró újdonságot hosszasan, türelmesen tanulmányoz, próbálgat (pl, hogy hogyan csavarodik le meg fel a tubus kupakja). Rajzolni egyelőre csak pontokat rajzol, lendületből odanyomva a zsírkrétát... és egy színésznő, olyan szívszaggatóan tud zokogni, ha valami nem úgy van, ahogy akarja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése