2013. április 21., vasárnap

Ovis kalandjaink

Szerencsére, pontosabban F-nek hála, sikerült hamar ovit találni Micinek. Sőt, mivel igazából kettőből is választhattunk, némileg babonából - merthogy ez vadiúj meg minden - a közelebbit választottuk.
F kiderítette, hogy - figyelem, gyerekét Angliában oviba íratni szándékozóknak hasznos infók következnek! - heti  15 óra ingyen van. Az ovink magánovi ("private"), állami talán nincs is, csak önkormányzati. Ha jól értem tehát, akkor az állam hozzájárulása ez a bizonyos ingyenes 15 óra, ami elvileg mindenkinek jár, és nem az, hogy komplett óvodákat tart fenn.
Az ovi tarifái és órabeosztása alapján kitaláltuk, hogy ez kb. három délelőttnek felel meg. Azt gondoltuk, hogy ameddig nincs munkám, addig járjon Mici csak délelőttönként, és csak 4 napot. Jól van, ezt be is írtuk a jelentkezési lapra, és pár nap múlva már küldték is az első számlát, előre ofkorsz, amitől kissé dobtunk egy hátast.
Nem, nem akartak átvágni, csak kiderült még egy kis információmorzsa, jelesül, hogy a heti 15 órát 38 hétre "adja" az állam, meghatározott óradíjjal számolva, ami nyilván nem feltétlen esik egybe az ovi tényleges óradíjával. Nekünk a 38 hét teljesen rendben is volna, csakhogy. Az ovi, mivel magánovi, az év 52 hetéből 51-ben nyitva van, ennek megfelelően 51 hétre osztja szét a 38 x 15 órát. Vagyis ez inkább csak két délelőttöt jelent ebben az oviban. És ezen felül van értelemszerűen a kaja, amit nem értek pontosan, hogy hogy van számolva.
Hát ez elég rosszul érintett, mert akárhogy osztottunk-szoroztunk, egyelőre, amíg nincs munkám, összvissz 3 délelőttöt tudunk kigazdálkodni (az ingyenes részt beleszámolva), ami pedig kevés.Tanulnom kell, és nemsokára vizsgáznom, és ez nagyon kevés idő rá.
Pedig az ovi elég klassz, vannak benne olasz gyerekek is, az ő kedvükért az egyik óvónéni elkezdett olaszul tanulni, egy másik óvónéninek a nagypapája magyar, mindennap helyben főzik a kaját, sőt, néha a gyerekek is főznek, és szuper játékok vannak, van nagy udvar és... és, és Mici szereti a nagyon gyerektársaságot, és hát szóval minden szempontból ideális lenne, ha többet járhatna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése